Barış ve Demokrasi Partisi

Basına ve Kamuoyuna

Posted on: 23/08/2011

6 aylık “terörist” bebek bombayla öldürüldü

Türk uçaklarının Kandil’e attığı bombayla 1’i kadın, 4’ü çocuk 7 kişi öldü. 6 aylık bebek de annesinin kucağında yaşamını yitirdi. Aralıksız süren bombalamadan kaçarken araçlarına isabet eden bombayla yaşamını yitiren 7 siville ilgili, iktidar tek bir açıklama yapmıyor.

Ve ne yazık ki medya da, sivil ve bebek ölümlerini  ya görmezden geliyor ya da ölenleri “terörist” ilan ediyor.

Son çatışmalı ortamın geldiği yer,  böylesine gerçekten ve vicdandan uzak böyle bir nokta oldu.

Günlerdir bir savaş izliyoruz. Uçaklar havalanıyor, bombalar atılıyor. Savaşın şiddetini daha da arttırmak için sınıra yığınak yapılıyor. Çatışma bölgelerinden asker cenazeleri geliyor.

Siviller ölüyor. Bebekler ölüyor.

Giderek hep birlikte ölüme, çözümsüzlüğe, umutsuzluğa, gerilime sürükleniyoruz.

İktidar, partimizin “çatışmaların durması için diyalog kanalları açılsın” önerisini  dikkate almak yerine gerilimi ve çatışmanın şiddetini arttıracak dil kullanmakla kalmıyor, adımlar da atıyor.

AKP Kürt sorununu silahları ortadan kaldıracak şekilde çözmek yerine polise, askere yeni araçlar almak. Valilere özel yetkiler vermekle uğraşıyor.

Bir kez daha uyarıyoruz: Bu yolla ne Kürt sorunu çözülür, ne çatışmalı ortam son bulur.

İktidar eğer bu iklimi değiştirecek küçük bir adım atacaksa, Kurtekê yolu üzerinde Gollê Köyünde hava saldırısından kaçarken yaşamını yitiren Huseyin Mustafa, Hacı Mam Kak, Vêzan Huseyin, Zana Huseyın, Sonya Şemal, Solin Şamal, Xunav Huzeyr’in ölümlerinden üzüntü duyduğunu belirterek işe başlasın. Özür dilesin ve ailelerine tazminat ödesin.

Medya ise eğer tarihe “savaş medyası” olarak geçmek istemiyorsa hiç değilse Kandil’deki sivil ölümlerine görmezden gelmesin.

Yaşamını yitirenlerin yakınlarına başsağlığı diliyor ve bir kez daha hatırlatıyoruz. Çatışmaların durması için derhal gerekli diyalog kanalları açılmalıdır.

Taraflar derhal silahları susturmalıdır. Başka da bir seçenek yoktur.

Hamit GEYLANİ

BDP Eşgenel Başkanı

Yorum bırakın