Barış ve Demokrasi Partisi

Silikozis İşçileri İçin Kanun Teklifi Verdik

Posted on: 13/02/2012

Bingöl Milletvekilimiz İdris Baluken, kot taşlama işi yapanların hastalığı olarak bilinen silikozisin meslek hastalığı olarak tanımlanması için kanun teklifi verdi

Bingöl Milletvekilimiz İdris Baluken, kot taşlama işi yapanların hastalığı olarak bilinen silikozisin meslek hastalığı olarak tanımlanması için kanun teklifi verdi
Baluken, kot taşlama işi yapanların hastalığı olarak bilinen silikozisin meslek hastalığı olarak tanımlanması için kanun teklifi verdi.

Baluken, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda değişiklik yapılması için Meclis Başkanlığına kanun teklifi verdi. Kot taşlama işçilerinin hastalığı olarak bilinen silikozis hastaları için verilen kanun teklifinin gerekçesinde Türkiye’de 2005 yılında ilk kez ortaya çıkan bu hastalıktan yaklaşık 50 işçinin öldüğü, bugün de yaklaşık 600 kot taşlama işçisine silikozis tanısı konulduğu belirtildi. Silikozis hastalığına yakalanmış pek çok işçinin hayatının geri kalan kısmını makinelere bağlı bir halde ölümün soğuk nefesini her gün enselerinde hissedecek bir dram içinde çaresiz bir şekilde sürdürmeye çalışıldığı anlatılan gerekçede, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda değişiklik yapılarak silikozis hastalığının tanımının yapılması ve “meslek hastalığı” olarak kanunda yer bulması istendi.

Kanun teklifi yasalaşırsa SGK Kanununa “silikozis bir meslek hastalığı” eklemesi yapılacak, katılma payı alınmaması sağlanacak.

Baluken, ayrıca silikozis hastalığına yakalanmış ve silikozis tehdidi altındaki tüm işçilerin tespit edilip, kot taslama işinde çalışan işçilerin yaşadıkları mağduriyetlerin tespiti ve acil olarak giderilmesi için de Meclis Araştırması isteyen önergesini de Meclis Başkanlığına sundu.

Yorum bırakın